Back to Top
Autori: admin

A mund të mësoj programim nga zeroja?

education

Fjalë kyçe: GJUHË E PROGRAMIMIT, INDUSTRIA E TI-së, FRONT-FUND, BACK-FUND, JAVASCRIPT, PHP, PROGRAMIM MËSIMOR, TEKNOLOGJI

Çfarë lidhje kanë gjuhët e huaja me programim? Cilat cilësi mund të tregojnë se të mësuarit se si të programoni do të jetë një zgjedhje e shkëlqyer për ju?

SI TË MËSOJMË NJË GJUHË TË HUAJ, PROGRAMIMI ËSHTË PËR TË GJITHË!

Programimi është një aftësi si çdo tjetër dhe mund ta mësosh vërtet nga e para. Ky proces mësimor shpesh krahasohet me mësimin e një gjuhe të huaj. Pse?

Ju mësoni një gjuhë të huaj për të komunikuar me dikë nga një vend tjetër. Në mënyrë analogjike, gjuhët e programimit përdoren për të komunikuar me një kompjuter. Sepse programimi është shkrimi i udhëzimeve që kompjuteri duhet të bëjë për ne.

Ne fillojmë të mësojmë një gjuhë të re me fraza bazë dhe fjalë të dobishme. Mësimi i programimit është i ngjashëm. Në fillim duhet të mësojmë frazat (urdhrat) bazë. Falë tyre, ne mund të shkruajmë udhëzime të thjeshta për t'u ekzekutuar nga kompjuteri.

Hapi tjetër për të mësuar një gjuhë të huaj është gramatika. Mësojmë parimet e ndërtimit të fjalive dhe pohimeve. Në programim duhet të mësojmë edhe parimet e shkrimit të kodit. Në këtë mënyrë ne dimë të kombinojmë komandat bazë për të krijuar një program ose aplikacion të thjeshtë.

Faza tjetër është të mësuarit nga përvoja. Kur lexojmë një tekst, marrim fjalë të njohura dhe përpiqemi të kuptojmë kuptimin e të gjithë deklaratës. E njëjta gjë vlen edhe për programimin. Ne analizojmë kodin e shkruar nga programues me përvojë dhe përpiqemi të kuptojmë se si funksionon një program. Mësojmë nga shembujt.

Praktikoni! Është pjesa më e rëndësishme nëse duam të komunikojmë rrjedhshëm në një gjuhë të huaj. Programimi është i njëjtë - duke mësuar përmes praktikës, ne fillojmë të shkruajmë kode më të avancuara dhe të ndërtojmë aplikacione.

 

SA KOHË DUHET PËR TË MËSUAR TË PROGRAMIMIT?

Të mësosh të programosh kërkon një jetë të tërë. Industria e IT-së po ndryshon në mënyrë shumë dinamike, kështu që ju duhet të jeni të përgatitur për trajnime të vazhdueshme.

  Nëse filloni nga e para, fillimisht do të shpenzoni rreth 300-400 orë duke studiuar bazat e programimit.

Sa kohë do të zgjasë kjo? Nëse studioni një orë në ditë, do të kaloni rreth një vit në këtë fazë. Por nëse doni t'i shpejtoni gjërat dhe të kaloni tetë orë në ditë duke studiuar, do të arrini të njëjtin efekt në 6-7 javë. Në këtë fazë ju do të shkruani programet dhe aplikacionet e para të thjeshta. Do të ndjeni kënaqësi të madhe, por gjithashtu do të shihni se sa shumë keni ende për të mësuar. Pas kësaj, ju do të keni mësuar bazat mjaftueshëm për të filluar punën tuaj të parë si një zhvillues ose programues i ri.

 

A ËSHTË E VËSHTIRË TË MËSOSH PROGRAMIMIN?

  • Po dhe jo. E gjitha varet nga ju dhe qasja juaj. Do të jetë shumë më e lehtë për ju të filloni të mësoni dhe të keni sukses nëse:
  • Jeni pozitiv për të mësuar programim dhe dëshironi të mësoni gjëra të reja. Me "Po, mund ta bëj!" qasje, të mësuarit është shumë më efektiv.
  • Jeni kurioz si funksionojnë gjërat. Dëshironi të jeni në gjendje të krijoni faqet tuaja të internetit? Ndoshta ëndrra juaj është të punoni në Google apo dëshironi të ndërtoni robotë? Interesat tuaja janë shumë të rëndësishme. Programimi nuk mund të jetë vetëm puna juaj. Duhet të jetë diçka që ju pëlqen dhe që ju intereson.
  • Ju jeni të vendosur. Do të përjetoni momente dyshimi gjatë mësimit. u ndodh të gjithëve. Por nëse motivimi juaj është i fortë, arsyet pse keni filluar të mësoni në radhë të parë do t'ju ndihmojnë të kaloni çdo krizë.
  • Ju e dini që mësoni më së miri nga gabimet tuaja. Para se të përfundoni projektin tuaj të parë, do të bëni ndryshime në të shumë herë. Do të mësoni më shumë duke rishikuar kodin tuaj, duke kërkuar dhe rregulluar gabimet.

Nëse i keni këto cilësi në vete, mësimi i programimit mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer për ju. Dëshironi ta provoni? Shikoni se çfarë programesh ofrojmë ne në Coders Lab.

 


Lajmet e fundit: